Blog

De huiskamer van de stad, van een place to buy, naar een place to be

Hoe maak je de binnenstad van Steenwijk bruisender? De gemeente Steenwijkerland speelt al een tijd met het idee om het centrum van Steenwijk een impuls te geven. De gemeenteraad van Steenwijkerland heeft het college van B&W gevraagd om te onderzoeken of een combinatie van een nieuw museum en de verhuizing van de bibliotheek naar het centrum mogelijk is. Draaijer heeft in opdracht van de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van het vestigen van de bibliotheek in de marktpanden en begeleidt het ontwerptraject van het museum in de Spijkervet Stallen.  

Met een toekomstbestendig museum dat het verhaal van de stad en haar omgeving vertelt, en een bibliotheek als de huiskamer van de stad, maakt Steenwijkerland de binnenstad aantrekkelijker. Meer beleving creëren in het hart van Steenwijk, van een place to buy naar een place to be.   

Nieuw museum in Steenwijk 

Om een volwaardig museum voor de stad te kunnen realiseren is het idee ontstaan  om de huidige drie Steenwijker musea – het Stadsmuseum, het Hildo Krop Museum en het Kermis- en Circusmuseum – samen te voegen tot één museum met een professionele museumorganisatie. De hiervoor opgezette museumwerkgroep heeft het verhaal ontwikkeld dat de basis vormt voor het nieuwe museumconcept. Het samengaan biedt een unieke kans om de geschiedenis van Steenwijk en omgeving op een eigentijdse en interactieve manier te presenteren in een gebouw met veel karakter.  

Het huidige plan is om het nieuwe museum te vestigen in de monumentale Spijkervet Stallen aan de Kalverstraat. Deze stallen beschikken van zichzelf al over geweldige karakteristieken en monumentale waarde met een eigen verhaal.    

Bibliotheek in het hart van Steenwijk 

Het Stadsmuseum en het Kermis- en Circusmuseum zullen verhuizen uit de panden aan de Markt en Onnastraat. Hierdoor krijgt de bibliotheek een unieke kans om zich weer aan de Markt te vestigen. Een toekomstbestendige bibliotheek, de bibliotheek heeft de wens om de ‘huiskamer van de stad’ te worden. Een plek waar mensen samenkomen om te werken, te leren en te ontspannen.  

In de afgelopen maanden heeft Draaijer het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om te bepalen of een verhuizing naar de Markt kansrijk is voor de bibliotheek. In gezamenlijkheid met de bibliotheek is een concept ontwikkeld voor de nieuwe locatie. In dit concept krijgen ook de Galerie en Historische Vereniging een mooie plek. Drie partijen die elkaar in de toekomst zullen versterken.

Impact op de omgeving 

Er zijn veel vrijwilligers van de betrokken partijen actief bij deze ontwikkelingen. Het nieuw te realiseren museum biedt een unieke kans om de verhalen van Steenwijk en Steenwijkerland te vertellen en te bewaren voor toekomstige generaties. De bibliotheek kan aan de Markt haar maatschappelijke functie optimaal vervullen. Door meer bezoekers, met een langer verblijf in de stad aan te trekken zal dit de lokale economie stimuleren. 

In een besluitvormend overleg van de Raad op 10 september 2024 klonken veel positieve reacties. De meerderheid van de raadsleden hebben voor het plan van de realisatie van het nieuwe museum en bibliotheek gestemd. De plannen worden tijdens het vaststellen van de begroting voor 2025-2028 meegenomen.  

Draaijer kijkt er naar uit om samen met de gemeente, culturele partners en de lokale gemeenschap dit ambitieuze plan te realiseren en de binnenstad van Steenwijk nieuw leven in te blazen.  

Senior adviseur

Frankwin van Beers

Jorik van der Laan - Draaijer
Adviseur

Jorik van der Laan

''Wij zijn als Draaijer trots om aan deze mooie projecten onze bijdrage te mogen leveren. Door de vernieuwing van het museum en de bibliotheek in het centrum zien wij een culturele hub ontstaan die de stad een breed scala aan mogelijkheden biedt.“

Jorik van der Laan - Draaijer
Jorik van der Laan
Adviseur