Nieuws

Innovatieve kracht door gezamenlijke afvalaanpak 

Binnen het Groninger Zorg Akkoord (GZA) is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Recent organiseerde Draaijer gezamenlijk met het Kernteam Facilitair een inspirerende bijeenkomst waarbij duurzaamheid rond afvalverwerking centraal stond. De bijeenkomst bracht diverse sprekers samen die hun inzichten en ervaringen deelden, wat leidde tot een levendige discussie over hoe bestaande afvalstromen duurzaam ingericht en beter beheerd kunnen worden. 

Afvalbeheer in Semarang 

Marein Arents, student geografie, deelde inzichten over afvalbeheer in Semarang, Java. In Java (Indonesië) zoeken mensen op vuilnisbelten naar waardevolle materialen, een vorm van recycling. Het meeste afval blijft echter liggen, terwijl het verbranden voor energie slechts af en toe gebeurt. Duurzaamheid is daar nog niet zo’n belangrijk onderwerp als bij ons.   

Circulaire doelen binnen de zorg 

In Nederland hebben we het grondstoffenakkoord. Dit akkoord beschrijft dat de zorg in 2050 maximaal circulair moet zijn. Afval verminderen, hergebruiken en verwerken tot een nieuw product zijn hierbij van belang. Toch wordt een groot gedeelte van het restafval nog steeds verbrand, dit kan en moet anders. Tijdens de bijeenkomst is de eerste stap hierin gezet door elkaar te inspireren en bewustwording te creëren. 

Praktijkvoorbeelden 

Tijdens de sessie deelde Arthur Haag van afvalverwerker PreZero enkele praktijkvoorbeelden van succesvolle afvalverwerking initiatieven. PreZero heeft haar eigen afvalketen weten te sluiten door data inzichtelijk te maken en bewustwording te creëren binnen de gehele organisatie.    

Jeanette Velthuis van revalidatiecentrum Roessingh illustreerde hoe individuele initiatieven een groot verschil kunnen maken. Tijdens de coronaperiode startte zij met afvalscheiding op haar werkplek en langzaam rolt dit project zich verder uit. Haar verhaal onderstreepte het belang van persoonlijke betrokkenheid en initiatief. 

Samenwerken voor duurzaamheid 

Draaijer hecht veel waarde aan samenwerking en het organiseren van bijeenkomsten zoals deze om organisaties te inspireren en te ondersteunen. Door gezamenlijke kennis te delen, kunnen ideeën en informatie uitgewisseld worden. Deze bijeenkomst werd dan ook afgesloten met een krachtige oproep tot samenwerking, waarbij de nadruk lag op de gezamenlijke kracht rond duurzame veranderingen. 

Het volledige verslag van de bijeenkomst is te lezen op de website van GZA.: Gezamenlijke aanpak bij verwerking van afval › GZA

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ingeborg, Christiaan of Mirjam.

Adviseur

Christiaan de Gries

Adviseur

Mirjam Rodenburg