Blog

Onderzoek ontzorgen in de VVT zorg: Samenwerken voor betere zorg 

Mevrouw Jansen woont al haar hele leven in haar vertrouwde huis. Ze wil daar zo lang mogelijk blijven, maar heeft steeds meer ondersteuning nodig. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij de juiste hulp krijgt zonder dat zij haar huis hoeft te verlaten? 

Een instelling die thuis zorg biedt, kan een oplossing zijn. Mevrouw Jansen ontvangt dan dezelfde hulp als in een verpleeghuis, maar gewoon bij haar thuis. Dit vermindert niet alleen de druk op verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar zorgt er ook voor dat zij langer in haar vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Tegelijkertijd vormt dit een uitdaging voor organisaties: hoe organiseer je op een slimme manier de juiste ondersteuning en hulp voor cliënten thuis? Dit is een uitdaging die wij samen met instanties willen aanpakken. 

Onderzoek “Ontzorgen in de VVT Zorg” 

Daarom sluiten wij ons aan bij het onderzoek “Ontzorgen in de VVT Zorg,” georganiseerd door de Universiteit van Twente. Samen met partners zoals TNO, Windesheim, Stichting Lucrum en diverse zorgorganisaties uit de regio Twente zoeken we naar innovatieve oplossingen om het vakgebied toekomstbestendiger te maken. 

Onderzoeksvragen en focusgebieden: 

  • Wat wil de cliënt zelf? Cliënten willen de regie over hun leven behouden. Zorg is daar een belangrijk onderdeel van.
  • Het gehele logistieke proces: Van medische zorg tot voeding, alles moet efficiënt verlopen.
  • Niet-medische bevoorradingsketen: *Levering van niet-medische benodigdheden zoals voedsel en huishoudelijke diensten. 
  • Econometrische optimalisatie: Gebruik van data en wiskundige modellen om de logistiek te verbeteren.  

Onze betrokkenheid 

Wij vinden het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in de sector. Kennis delen is hierbij cruciaal om ervoor te zorgen dat mensen zoals mevrouw Jansen langer thuis kunnen blijven wonen, optimaal ondersteund dankzij een goed georganiseerd systeem.  

Zorggroep Sint Maarten als voorbeeld 

Een voorbeeld hiervan is de implementatie van VPT bij de Zorggroep Sint Maarten, waar cliënten thuis hoogwaardige hulp ontvangen met focus op zelfregie en haalbaarheid. 

Neem gerust contact op met Ben Grijpstra voor meer informatie over het lopende onderzoek van de Universiteit van Twente. 

Senior adviseur

Ben Grijpstra

"Laten we samenwerken om de toekomst van thuiszorg te verbeteren."  

Ben Grijpstra
Senior adviseur