In het klimaatakkoord hebben zorgbranches toegezegd om toe te werken naar een duurzamere bedrijfsvoering. Maar wat betekent dat precies voor jouw zorgorganisatie en voor de gebouwen? Samen onderzoeken we hoe we duurzaamheid organisatiebreed kunnen integreren en waarborgen.
Onze diensten
Strategisch huisvestingsplan (SHP)
Huisvestingsadvies
Project- en exploitatieadvies
Facilitaire dienstverlening
Verduurzaming vastgoedportefeuille
Integrale aanpak
We kijken naar het totale plaatje. We hebben een integrale aanpak, waarin ook cliëntbehoefte, facilitymanagement en mogelijke subsidies worden meegenomen. Bovendien geloven we in samenwerking, daarom stimuleren we het delen van kennis en ervaring van andere organisaties. Zorgorganisaties worstelen allemaal met dezelfde uitdagingen en er zijn al veel bruikbare initiatieven om een gebouw en het gebruik ervan duurzaam te maken.
Green Deal Duurzame Zorg
De Green Deal Duurzame Zorg staat voor zorg met minimale CO2-uitstoot en impact op de leefomgeving, met oog voor circulariteit van grondstoffen en materialen. We zien vanuit Draaijer genoeg mogelijkheden om vastgoed te verduurzamen. Dit begint met inzicht en overzicht, zodat je prioriteiten en vervolgstappen kunt bepalen. Ons duurzaamheidskompas is daarvoor een goed middel.
Duurzaamheidskompas
Het duurzaamheidskompas van Draaijer en ExploitatiePartners is gebaseerd op de thema’s van de Green Deal 3.0 en de onderdelen van de Milieuthermometer Zorg. Het kompas biedt zorgorganisaties handvatten om te starten en tegelijkertijd de meeste impact te maken op het gebied van duurzaamheid. We adviseren in de vorm van een planmatige aanpak over de te nemen maatregelen. Door twee jaar lang te monitoren, kunnen we bijsturen waar dat nodig is en zorgen we dat de adviezen daadwerkelijk tot het gewenste resultaat leiden.
Rondom het duurzaamheidskompas is een community ontstaan van meerdere zorgorganisaties. We organiseren regelmatig (online) sessies over nieuwe wet- en regelgeving of om gezamenlijk ideeën uit te wisselen. Zo leren we van elkaar en zetten we samen stappen naar een duurzame toekomst.
Het opstellen van een routekaart speelt een cruciale rol bij het opstellen van een helder plan voor de vastgoedportefeuille van zorgorganisaties. Het fungeert als verbindend instrument tussen strategie, financiën en duurzaamheid. De routekaart helpt om grip te krijgen op de portefeuille en ondersteunt de uitvoering van gerichte acties om duurzame ambities te verwezenlijken en controle te houden over het financiële aspect.
Veranderende behoeften van gebruikers leiden er mogelijk toe dat je je vastgoedportefeuille anders wilt inrichten. Ingrepen als renovatie of nieuwbouw hebben niet alleen directe gevolgen voor de vastgoedstrategie, maar ook voor de duurzaamheidsprestaties. Zo kan het verduurzamen van een bestaand gebouw of het realiseren van een energiezuinig nieuw gebouw bijdragen aan zowel de CO2-uitstoot als aan de toekomstbestendige huisvesting.
“Het verduurzamen van de organisatie betekent: kijken naar de toekomst. Door zorgorganisaties te ondersteunen bij de invulling van hun duurzaamheidsambities kunnen we uiteindelijk de zorgkosten verlagen.”
Charlotte Rösenkotter
Duurzaamheidsadviseur bij Draaijer
Resultaten
Grip op de zorgportefeuille: huisvesting, bedrijfsvoering en energiestromen
Kostenefficiency door energiebesparing
Een duurzame, toekomstbestendige zorgorganisatie
Waar begin je het het verduurzamen van jouw zorgorganisatie?