Strategisch huisvestiging plan gemeente Westerwolde  Strategisch huisvestiging plan gemeente Westerwolde 

Hoe creëer je een efficiënte en effectieve vastgoedportefeuille in overeenstemming met de beleidsvoering?  Vanuit de gemeente Westerwolde is gevraagd om financiële ruimte te creëren binnen hun vastgoedportefeuille in overeenstemming met hun beleidsvoering. Het doel: een toekomstbestendig vastgoedplan ontwikkelen dat voldoet aan de huidige en toekomstige beleids- en gebruiksbehoeften, met specifieke aandacht voor integrale huisvesting. 

Onze diensten

  • Strategie
  • Huisvestingsadvies
  • Onderhoudsmanagement
  • Kostenmanagement en risicobeheersing

Van werksessies naar strategisch huisvestiging plan  

In werksessies is samen met beleidsambtenaren en collegeleden gekeken naar de huisvestingsvraag die de gemeente vanuit haar beleid heeft.  Gelijktijdig zijn in samenwerking met Rondmakers factsheets van de gemeentelijke vastgoedportefeuille samengesteld. Draaijer heeft vervolgens verschillende scenario’s opgesteld om de vastgoedportefeuille af te stemmen op de huisvestingsvraag. Het uitgangspunt is dat functies behouden worden, maar wel in een efficiënte huisvesting. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat functies samengevoegd worden, gebouwen afgestoten, vernieuwd of verduurzaamd worden, of een combinatie daarvan. Deze scenario’s zijn vervolgens met elkaar vergeleken en voorgelegd aan het college. Uiteindelijk is voor één scenario een implementatieplan gemaakt, met een strategielabel (NEN ISO 55000) van elk gebouw. Daarbij is aangegeven of het gebouw afgestoten dan wel behouden diende te worden, of dat het nodig is om in het betreffende object te investeren. 

Verbinden van functie en gebouw in het strategisch vastgoedplan

Een strategisch vastgoedplan gaat niet (alleen) over de gebouwen (stenen). Het gaat vooral om de activiteiten die er plaats vinden. We hebben dit strategisch vastgoedplan dan ook niet alleen met de vastgoedmedewerkers opgesteld. Een diverse groep beleidsambtenaren en alle collegeleden zijn vanuit hun respectievelijke portefeuilles betrokken geweest bij het opstellen van het plan. Vanuit vastgoed kon men prima aangeven of een gymzaal vernieuwd of verduurzaamd moest worden. Maar voor het strategisch vastgoedbeleid hebben we ook informatie nodig over het gebruik van de gymzalen en het beleid dat hiervoor is vastgesteld. Denk aan specifieke eisen voor bepaalde wedstrijdsporten, spreiding van bijvoorbeeld zwemlessen over de gemeente, roostering en dergelijke. Dit geldt ook voor andere beleidsvelden zoals welzijn, economie of cultuur. Door het strategisch vastgoed vanuit al deze disciplines te benaderen ontstaat er een integraal plan waarbij de vastgoedportefeuille is afgestemd op de huisvestingvraag.  

 

Resultaten

  • Inzicht in de kosten van de vastgoedportefeuille
  • Positief besluit van college en raad
  • Vier scenario’s voor het toekomstbestendig maken van het vastgoedportfolio
  • Duidelijke vervolgstappen om te komen tot toekomstbestendige huisvesting

Meer weten over dit project?

Bertina vertelt je graag meer.

Senior adviseur

Bertina Seffinga